Media – Keerwater

De Keerwater, Kanovereniging Dajaks Dordrecht

Donau Experience

Stroomafwaarts over de Donau

Jan Sebregts

Met Willem den Hartog heb ik onlangs een gesprek gehad over zijn voornemen om nog dit jaar geheel solo in zijn Gatz Yoho de Donau van bron tot Zwarte Zee af te varen. Dit verbaasde me: ik wist dat hij dit ooit wilde doen, maar dat de plannen al in zo’n vergevorderd stadium waren, was nieuw voor me.
Willem heeft jaren getobd met zijn gezondheid. Een darminfectie hakte er behoorlijk in, maar overmatig medicijngebruik en klysma’s boden weinig soelaas. Vorig jaar heeft Willem daar gefaseerd strepen ondergezet en hield hij vooral nog zijn eetgewoonten in de gaten. Nadat hij gestopt was met werken, kon Willem het ook rustiger aandoen. In november kon hij de MLD-arts vertellen dat hij geen medicijnen meer gebruikte, zich prima voelde en vertelde hij z’n plan om de Donau af te varen. Na goedkeuring van een toch wel verbaasde arts werd de knoop doorgehakt.

De Donauafvaart is een lang gekoesterde droom van Willem: Tijdens tochten met Dajaks op o.a. de Weser, de Lahn en de Semois ontdekte hij de charme van het maken van kanotrektochten langs rivieren. Veel interessanter dan het varen vanaf een vaste (vaak luxe) standplaats. De Donau, als grootste afvoerkanaal van Europa, boeide hem in het bijzonder, juist ook vanwege de analogie met het onwillige orgaan in zijn lichaam.

Tussen Kerst en Nieuw is Willem met zijn vrouw Willy gaan kijken bij het startpunt in Donaueschingen, waar Brigach en Breg samenkomen en waar ook de bron van de Donau zich bevindt. De rivier is daar al zo’n tien tot twaalf meter breed; er stond in december alleen nog weinig water. Een pegelstand van minimaal 45 cm is noodzakelijk om überhaupt te mogen varen op dit traject. Dat is dan ook de pegelstand die Willem vanaf eind maart in de gaten gaat houden.
“Ik plan tot 45 cm water en dan houdt mijn planning op”. Voor het verdere verloop van de reis zal hij per dag bekijken wat mogelijk en wenselijk is, afhankelijk van waterstand, weersomstandigheden, stuwen en overdragingen etc. Wel moet hij op het eerste stuk een traject van 18 kilometer te voet afleggen (Naturschütz). De Yoho gaat op een karretje.
Ook geldt voor Willem: “Als ik het ergens naar m’n zin heb, dan blijf ik gewoon een tijdje.” Het blijft daarom een vraag hoe lang de onderneming gaat duren: “Vijf, zes maanden, we zien het wel.”

De voorbereiding van Willem is tweeërlei: Als eerste besloot hij om met deze onderneming ook een goed doel te gaan steunen. Hij is daarom en actie gestart voor de Maag- Lever- en Darmstichting. Het streven is om voor elke kilometer Donaulengte één euro bij elkaar te krijgen. Na tweeënhalve week heeft deze actie al € 1243,- opgebracht en dat is een aanzienlijk deel van

Ik plan tot 45 cm water en dan houdt mijn planning op.

de beoogde € 2888,-. Het adres voor dit initiatief is https://kominactie.mlds.nl/actie/willem-den-hartog
Op deze site vertelt Willem meer over zijn droomreis.
Op een speciale facebookpagina kun je kennisnemen van de voortgang van zijn project: https://www.facebook.com/WillemDenHartogsBlog/

De praktische voorbereiding is indrukwekkend; Willem heeft een lijstje van zo’n 303 spulletjes die meegaan:
Zo heeft hij een 40 watt X-Dragon zonnepaneel aangeschaft waarmee hij een 12 volt accu van voldoende vermogen kan voorzien om ’s nachts alle batterijen van zijn apparatuur op te laden. Voor ieder land heef hij een vlaggetje – in Servië verplicht – maar in ieder ander land dat hij passeert, zal de vlag van de betreffende regio fier op zijn Gatz wapperen. Geen zeven maar negen stuks: Willem sluit niet uit dat de noordelijke route van de Donaudelta wordt gevaren, zodat Moldavië en Oekraïne ook tot de mogelijkheden gaan behoren. Er is contact geweest met leden van de TID-organisatie, zij drongen erop aan om met hen mee te varen, maar dat heeft Willem zijn voorkeur niet. Hij wil niet uitsluiten, dat hij een stukje met hen opvaart als de paden elkaar toevallig kruisen, maar ook niet meer dan dat.

Hij is zich flink aan het inlezen, waarbij het reisverslag ‘Stroomafwaarts Langs De Donau’ van graaf Péter Esterházy hem mateloos heeft geïnspireerd. Maar ook oudere en exotische verslagen zoals ‘Donauvaart’ van ir. G.S. Goemans en ‘Met onze kano naar Indië’ van de broers Gerrit en Nico Eńtrop maakten indruk. Uiteraard ontbreekt de DKV-Auslandführer, Band 9, ‘Die Donau und Nebenflüsse’ niet. Alleen is het nog even wachten op de meest recente druk van 2017.

Op zijn GPS heeft Willem gedetailleerde kaarten van de hele route tot aan de Zwarte Zee, inclusief alle sluizen, stuwen, glijgoten en plekken waarbij moet worden omgedragen, alsook kampeerplekken. Slapen doet Willem onder een tarp in een hangmat van hightech materiaal, inclusief muskietengaas. Tijdens een kampeertochtje met dit materiaal in de Biesbosch leerde hij hoe te overleven als ’s nachts het water onverhoopt opkomt. En hoe je dan je slaapzak weer droog in de boot krijgt. Ook zijn opleidingen, trektochten en ervaringen met Bushcraft zullen Willem goed van pas komen. Een tentje gaat ook mee, maar dan voor gebruik bij kanoverenigingen. Een waterdicht fototoestel met Wi-Fi, zodat zijn foto’s snel via de telefoon verzonden en thuis op de harde schijf kunnen worden opgeslagen. Ook beschikt hij over een Garmin tracking-device, een apparaat dat via de satelliet (Iridium) precies bijhoudt waar hij zich bevindt en dat aan het thuisfront doorgeeft. In geval van nood kan hij een SOS-signaal versturen en via tekstberichten kan worden aangegeven wat er aan de hand is. Evacuatie behoort dan tot de mogelijkheden. Daar hoort dan wel een verzekering en een abonnement bij. Ook Buitenlandse Zaken is op de hoogte en via een app kunnen zij actuele meldingen doorgeven die van belang zijn voor de regio die hij bezoekt. Een doorlopende reisverzekering dekt maar maximaal 60 dagen per jaar en voor deze reis moet er dan ook een speciale lang op reisverzekering (LOR) worden afgesloten.

Eindpunt aan de Donau zou Sfântu Gheorghe kunnen zijn, dit is het jaarlijks eindpunt van de TID. Het zou ook kunnen dat hij in Galaţi – zo’n 140 km vóór de Zwarte Zee – anders besluit. De firma Damen uit Gorinchem heeft ook daar een scheepswerf en Willem wil ter plekke bij hen wat goede adviezen voor de terugreis inwinnen. Om over de Zwarte Zee naar de havenplaats Constanța te varen is een mogelijkheid. Vanaf daar zou Willem graag met kano en al per vrachtschip naar Nederland terug willen keren. Als dat niet lukt, probeert hij ter plaatse een vereniging, scouting of dergelijke blij te maken met zijn boot.

Welke weg Willem in de Donaudelta en als eindpunt uiteindelijk gaat kiezen, ligt nog helemaal open, maar één wens staat nog op zijn verlanglijst: overnachten op het eiland Sacalinul in de Zwarte Zee. September, oktober hoopt Willem weer in Nederland terug te zijn.

Als leden van Dajaks besluiten om hem voor een deel van de reis te vergezellen, dan kan dat op voorwaarde dat zij dit zelf organiseren. Voor Willem geldt: “water 45 cm en ik ga weg”. Het is dus maar helemaal de vraag waar belangstellenden dan willen aanhaken. Natuurlijk bestaat er altijd de mogelijkheid om met Willem te overleggen waar dit het beste zou kunnen.

Willem wil naast een reisverslag op papier ook een blog bijhouden. Wie weet komt er ook nog een boek over zijn ervaringen.

Ook Keerwater houdt jullie op de hoogte!

16601876_1844429529169405_8068626849124869708_o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s