De Donau

Mag ik mij nog even een keer voorstellen?

Net als in het Nederlands heet deze rivier in het Duits Donau. Verder heet hij in het Slowaaks Dunaj, in het Hongaars Duna, in het Kroatisch Dunav, in het Servisch en Bulgaars Dunav (Дунав), in het Roemeens Dunărea, in het Oekraïens Doenaj (Дунай) en in het Engels en Frans Danube. Deze namen zijn allemaal afkomstig van de aan het Keltisch ontleende Latijnse riviernaam Dānuvius, in tegenstelling tot traditioneel Latijns Ister.

De Latijnse riviernaam gaat dan weer, net zoals die van andere rivieren als de Dnepr, Dnjestr, Donets en Don, terug op de Iraanse talen van de Scythen en Sarmaten of op die van de Oost-Europese Kelten. Doordat zowel het Iraans als het Keltisch Indo-Europese talen zijn, het woord voor ‘stroom’ in het Oud Iraans (bijvoorbeeld Ossetisch don, ‘water’, Oud Perzisch danuvatiy, ‘vloeit, stroomt’) en in het Keltisch (bijvoorbeeld Welsh waternaam Donwy) overeenkomsten vertoont en beide volksstammen tot de Don en Donau waren doorgedrongen, valt de juiste etymologie niet met zekerheid te achterhalen.

Voor 1763 was de Duitse naam Tonach, Tuonowe en later ook Tonaw, Donaw. De huidige uitgang –au stamt van het Oudhoogduitse ouwa, ‘water, stroom; land bij het water, vochtig land’ (waaruit gewestelijk Au, Aue), dat in het Nederlands nog herkenbaar is in de zelfstandige naamwoorden landouw en ooibos.                                        Bron: WikiPedia.

De Donau dus

900px-donau-karteDe Donau is door zijn grote oost-west-extensie, een stroom van specifieke Europese dimensie. Met een totale lengte van meer dan 2.800 kilometer, is het, na de Wolga, de op één na langste rivier van Europa. Samen met haar zijrivieren vormt zij een enorm afwateringsgebied. De Donau stroomt door 10 landen en neemt het water op vanuit nog 9 andere landen.
Daarmee verbindt deze prachtige rivier een totaal 19 landen en 83 miljoen mensen.

De Donau stroomt daarbij door de volgende landen: Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije, Moldavië en Oekraïne. Maar ook het water vanuit Zwitserland, Italië, Tsjechië, Polen, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Macedonië, Montenegro en Albanië neemt zij in zich op.

Op hun weg van de bron in het Zwarte Woud tot aan de monding in de Zwarte Zee, passeert de Donau verschillende landschappen en klimaten en verandert zij meerdere malen haar karakter evenals haar flora en fauna.

De Donau en haar zijrivieren zijn de levensaders van het Donau stroomgebied, die moeten worden beschermd, bewaard en gekoesterd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s