Hier wil ik eigenlijk niet zijn

Schermafbeelding 2017-03-24 om 22.56.04Met dank aan de laatste donatie zijn we inmiddels aangekomen op een plaats waarvan ik ook liever maar zo snel mogelijk weer wil worden weggedoneerd. Natuurlijk er zijn daar ook mooie dingen te zien zoals de zijrivier de Jiu met een lengte van 331 kolometer en een debiet van 94 m³/s die daar aan de overzijde van de Donau vanuit Roemenië binnenstroomt.
Maar aan de Bulgaarse zijde is er ook nog iets bijzonders te zien. Twijfel of ik dit wel wil zien.

De kerncentrale in Kozloduy is een kerncentrale in Bulgarije ligt 120 kilometer (75 mijl) ten noorden van Sofia en op 5 kilometer (3,1 mijl) ten oosten van Kozloduy, een stad aan de Donau, vlakbij de grens met Roemenië. Het is in het land de enige kerncentrale en de tevens grootste in de regio. De constructie van de eerste reactor begon op 6 april 1970.
Kozloduy NPP beheert momenteel 2 drukwaterreactoren met een totaal vermogen van 2000 MWe. Eenheden 5 en 6 respectievelijk gemaakt in 1987 en 1991, zijn VVER- 1000 reactoren. In 2017 wordt eenheid 5 opgewaardeerd tot een capaciteit van 1.100 MWe als deel van een programma om de levensduur van de eenheid verlengen met 30 jaar. Een zevende 1000 MW eenheid wordt geïnstalleerd via een samengestelde reactor van het  beëindigde Belene NPP project.
De oudere en kleinere eenheden 1 tot 4 werden, om veiligheidsredenen, alle stilgelegd in 2007.

Kozloduy NPP had eerder vier oudere reactoren van het VVER-440/230 ontwerp in bedrijf, maar onder een overeenkomst van 1993 tussen de Europese Commissie en de Bulgaarse regering, zijn de eenheden 1 en 2 off-line gegaan aan het begin van 2004. Een niet-gepubliceerd verslag uit 1995 door het Amerikaanse ministerie van Energie heeft die eenheden tot vermoedelijk ’s werelds “tien meest gevaarlijke reactoren” benoemd.
Op 21 oktober 2010 werden de licenties voor de shutdown van de reactoren overgebracht naar de staat Bulgarije, radioactief afval enterprise DP RAO, en signaleert het formele begin van de ontmanteling van de eenheden.
Gedurende de jaren 1990 en vroege jaren 2000 werden de eenheden 3 en 4, die oorspronkelijk gelicenseerd waren voor gebruik tot respectievelijk 2011 en 2013, onderging een aanzienlijke verbetering ten aanzien van de veiligheid en, na een grondige inspectie, kregen deze positieve recensies van de IAEA in 2002, en van de World Association of Nuclear Operators (WANO) in het volgende jaar, met de conclusie dat “er geen technische redenen bestaan voor de vervroegde sluiting van de eenheden 3 en 4”. Gesteund door deze bevindingen, had de regering gehoopt de Europese Commissie te overtuigen om een uitstel van de afgesproken vervroegde shutdown mogelijk te maken; vanuit een juridisch en politiek oogpunt, maar dit bleek onhoudbaar. De eenheden 3 en 4 werden uit bedrijf genomen in de laatste uren van 2006, onmiddellijk vóór de toetreding van het land tot de Europese Unie.
440px-NPP_Kozloduy_1-4
De 82 ton verbruikte splijtstof werd naar een opslagplaats in Zheleznogorsk, Krasnoyarsk Krai getransporteerd in 2001 en 2002. In 2008, hebben de ambtenaren van de kerncentrale het voornemen bekend gemaakt om CONSTOR opslag vaten gebruiken voor dit doel.
Voorafgaand aan het sluiten van eenheden 3 en 4, produceerde Kozloduy NPP 44% van de gehele Bulgaarse elektriciteitsvoorziening; met ingang van maart 2006 ëxporteert  Bulgarije ongeveer 14% van haar elektriciteitsproductie.

Het is maar een weet maar nu ik dit weet ga ik er maar zo snel mogelijk aan voorbij wanneer jullie het goedvinden. Willen jullie me wegdoneren? Alvast bedankt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s