Moment suprème

Schuren, plamuren, lakken, polijsten en waxen

Afgelopen week, nu nog twee weken voordat ik vertrek, heb ik besteed aan het controleren, repareren en spic & span maken van mijn Gatz Yoho 2 die me, naar ik verwacht, de gehele donau zal transporteren en uiteindelijk in Constanța in Roemenië zal brengen. Een hele prestatie zal het voor haar betekenen. Ze is tenslotte al minstens 31 jaar. De heer Olaf Gatz heeft me verzekerd dat, wanneer ze zich tot nu toe goed gehouden heeft ze zich ook nog wel de gehele Donau goed zal houden. “Dit is beslist nog een ‘gouwe ouwe’. Zo degelijk maken we ze niet meer”. En dat is maar goed ook voel ik hem denken. Ze zouden geen enkele boor meer verkopen wanneer ze een leven lang meegaan. En zo is het met alle artikelen die we heden ten dage aanschaffen natuurlijk. De markt moet draaien.

Maar goed, ik heb dus aan boeg en hek wat kleine plekjes bijgewerkt en die opnieuw keurig zwart afgelakt zoals het hoort. De hele boor heb ik zo goed als maar mogelijk is, geschuurd van grof (80) naar heel fijn (2000) en daarna gepolijst totdat ze glom als een spiegeltje. Krassen en dergelijk heb ik gelaten voor wat ze waren. Ze tekenen de kano gelijk een bejaarde dame. Littekens en rimpels horen nu eenmaal bij de enorme ervaring die in zo’n lang leven is opgedaan. Deze dame is er zelfs mooier van geworden, vind ik.

Toen dat gedaan was heb ik het vaartuig even in het water gelegd. Ik kon het gewoon niet laten. Ik moest het even zien en voelen. Er even inzitten ook nu ze nog helemaal leeg was. Het stelde me niet teleur. Met een tevreden gevoel heb ik haar weer op haar plaats gelegd zodat ik verder kon met de afwerking.

Nu werd het tijd voor de ‘presenning’ een geïmpregneerd canvas doek wat strak over de kano wordt gespannen. Hierin bevinden zich twee mangaten voor de bemanning. In mijn geval zal het voorste mangat worden afgesloten met een transportzeiltje van hetzelfde materiaal. Tijdens het varen in wilder water kan het mangat ook nog worden afgesloten door een spatzeil wat ik om mijn middel draag en waarvan de ruime onderzijde kan worden aangesloten op de dikke rubber ring die om het mangat is aangebracht. Wanneer er dan water over de kano heenstroomt komt het niet in de kano. Daardoor blijft het inwendig ook bij ruig water tenminste droog.

Na de presenning te hebben aangebracht kreeg ik zin om te kijken, passen en meten of mijn bagage, die al weer een aantal weken gereed ligt, er allemaal in zou passen.
Het moment suprème. En wat denk je? Nee hoor, geen enkel probleem. Ik houd zelfs nog voldoende ruimte over voor mezelf en eventueel nog wat spullen zoals levensmiddelen bijvoorbeeld na het boodschappen doen. Wel handig wanneer daar nog wat ruimte voor over is wanneer je met je volle boodschappentas bij de kano terugkomt.

Onder de presenning heb ik een ‘dashboard’ gemaakt van twee hardhouten latten en een gegalvaniseerde plaat. Daardoor wordt de presenning ter plaatse van het dashboard een beetje bol gehouden. Is dus ook gelijk als het ware een versteviging en ondersteuning voor de presenning. De metalen plaat onder de presenning zorgt ervoor dat ik op de presenning een aantal magneetvoeten voor de bevestiging van mijn apparatuur zoals m’n Tracking Device (Garmin InReach Explorer®+), m’n GPS (Garmin Montana 680t) en m’n camera (Olympus Tough TG-4). OLYMPUS DIGITAL CAMERAZo staan die als in een heuse cockpit in de juiste stand voor me opgesteld zodat ik mijn instrumenten gemakkelijk en zonder extra handelingen af kan lezen en/of bedienen.
In mijn GPS heb ik alle obstakels die zich in de Donau bevinden een waypoint gegeven met een kleurtje naar mate de ernst van de hindernis. Wel gemakkelijk omdat ik zo op tijd gewaarschuwd wordt voor bijvoorbeeld een stroomversnelling of een verval met een gevaarlijke zuiging erachter. Alle informatie heb ik overgenomen uit de DKV-Auslandsführer Band 9, Die Doanu und Nebenflüße, DKV-Verlag 1. Auflage 2005.
Jammer genoeg komt de meest recente uitgave (2. Auflage 2017) van hetzelfde gidsje niet op tijd beschikbaar om mij op mijn reis van dienst te kunnen zijn.

De kanokar moet bovenop, dat kan  niet anders want die heb ik, zeker in het traject door Duitsland best vaak nodig. Van mijn startpunt tot aan Ulm moet ik al zo’n 28 keer overdragen, dat is best wel veel. De kar is ook eigenlijk een beetje te lomp om die onder de presenning op te bergen. Teveel scherpe uitsteeksels ook.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gedurende mijn gehele Donau Experience, Stroomafwaarts over de Donau, zal de Nederlandse vlag aan de achterzijde van de kano fier wapperen. Aan de voorzijde prijkt de vlag van het land waar ik op dat moment te gast ben, de gastlandvlag. Duitsland als eerste.
De andere vlaggen van de landen die ik ga bezoeken zijn: Oostenrijk; Slowakije; Hongarije; Kroatië; Servië; Bulgarije; Roemenië; Moldavië; Oekraïne en weer Roemenië om via de Zwarte Zee door te varen naar Constanța vanwaar ik zal proberen om met een welwillende binnenvaartschipper weer terug over de Donau naar Duitsland of misschien wel Nederland te mogen meevaren.

Op de kano heb ik enige stickers gekleefd die een doel dienen. Ten eerste de stickers van de DKV. Hier kan ik voordeel van hebben op het duitse traject en met name op de stukken waar alleen leden van de DKV mogen varen. Ja ja, die Duitsers toch. Dan heb ik een aantla stickers van mensen die me hebben geholpen met o.a. publicatie, handigheidjes en dan natuurlijk KAJAK.NL (Arjan Bloem) om de Nederlandse origine van de kano nog maar eens subtiel te bevestigen. Of dit allemaal zal helpen.
Ik weet het ook niet maar het staat wel stoer en expeditieachtig.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Natuurlijk zal ik, in mijn blogs onderweg, ook met regelmaat de vlag van de Maag Lever darmstichting in beeld brengen. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat de gulle giften uitblijven doordat ik er te weinig aandacht aan zou schenken.

Doneren mag en wordt bijzonder op prijs gesteld. Doneren kan al vanaf € 5, =.
Wil je doneren? Kijk dan op mijn actiepagina mij de MLDS: https://kominactie.mlds.nl/actie/willem-den-hartog

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s