Hoe laad ik mijn Tech op?

Ps: hoe ga je al je tech opladen ?

Deze vraag, die vooral techneuten zal interesseren, werd me gisteren gesteld door André en daar wil ik graag antwoord op geven. Omdat ik verwacht dat er wel meer mensen zullen zijn die dit ook wel eens zouden willen weten heb ik er maar een blog voor geschreven.

Techniek

Ten eerste. Wat verstaan we onder ‘tech’ (technische apparaten)?
Speciaal voor deze blog heb ik alle apparatuur, waar het in dit geval over gaat, maar eens provisorisch op de kano aangebracht.
Deze technische apparaten wil ik, vanwege de duidelijkheid, onderbrengen in een aantal groepen / soorten.

Apparatuur met een laadsnoer voor USB-aansluiting;

 • Mobiele telefoon; Apple SE; spreekt voor zich dat je als moderne reiziger niet zonder telefoon meer kan reizen. Deze is voorzien van een LifeProof waterdichte behuizing.
 • IMG_6012Fotocamera; Olympus Tough TG-4; met dit toestel, waterdicht en voorzien van GPS en WiFi, wil ik de gemaakte opnamen (foto/video) direct verzenden, via mijn mobiele telefoon, naar mijn NAS, thuis zodat er geen waardevolle opnamen verloren zullen gaan.
 • Tracking device; Garmin InReach Explorer®+; mijn redder in de onverhoopte nood.
  Hiermee kan ik, onafhankelijk van GSM dekking, via het Iridium satelliet systeem tweezijdig teksten communiceren (bijvoorbeeld naar huis) en tevens, wanneer nodig een SOS signaal verzenden naar GEOS International die vervolgens voor alarmopvolging zorgt.
 • GPS; Garmin Montana 680t; hierin heb ik alle waypoints van obstakels, zoals sluizen, stuwen, stroomversnellingen maar ook interessante plaatsen in en langs de Donau gezet zodat ik altijd snel geïnformeerd word wanneer ik in actie moet komen of extra moet opletten.

Apparatuur met AA of AAA batterijen;

 • Navigatieverlichting; Navisafe, Navilight 360° – 2NM; mocht ik toch eens in het donker moeten varen dan kan het in ieder geval veilig.
 • Hoofdlampje; Black Diamond Storm;
 • Tentlampje; Black Diamond;

Laadapparatuur;

 • IMG_6998Batterij lader; Powerex MAHA MH-C9000 WizardOne Charger-Analyzer; laadapparaat voor al m’n Panasonic/Sanyo – Eneloop AA en AAAbatterijen.
 • Solar controller charger; for solar batteries; 10A 12V/24V, LCD display, dual USB output 5V for solar energy system;
 • Accu; Yuasa 12V – 7Ah;
 • Solar Charger; AllPowers; 40W Portable Solar Panel Charger;

Het proces (dag);

Tijdens het varen is de Solar Panel Charger (40W) boven op het dek van de kano gemonteerd. Vanaf dit zonnepaneel heb ik twee aansluitingen direct beschikbaar:

 • 1 output DC 18V die aangesloten wordt op de Accu (geplaatst in een waterdichte doos)
 • 1 output USB 5V – 2A die zorgt voor de spanningsvoorziening van de Garmin InReach Explorer®+ zodat deze altijd verzekerd is van power.

Opmerking: Wanneer je bovenstaande foto vergroot zie je dat de rode LED naast de aansluitsnoertje brand ten teken dat de accu en het aangesloten toestel wordt geladen terwijl er toch geen direct zonlicht op de panelen valt. Dat beloofd succes!

Het proces (nacht);

Wanneer ik voor de nacht aan wal ga neem ik de waterdichte doos, waarin de Solar controller charger, de Accu en de diverse oplaadsnoertjes een plaatje hebben, mee. Vanaf deze doos kan ik de resterende apparatuur allemaal van de broodnodige power voorzien.
De mobiele telefoon, fotocamera, (enventueel nog Trackin device) en de GPS op de USB aansluitingen en Powerex MAHA Batterij lader op de 12V aansluiting van de Solar controller charger. Appeltje, Eitje toch?

Accu en beveiliging;

Vanuit een Yuasa 12V – 7 Ah is het, wanneer deze volledig is opgeladen, heel goed mogelijk om veel apparatuur op te laden omdat deze stuk voor stuk maar heel weinig energie nodig hebben.
IMG_5329Ik maak gebruik van de Solar controller charger omdat deze tevens mijn accu beschermd tegen te diepe ontlading (< 10,7V). Wanneer een accu te veel ontladen wordt geeft dit op termijn problemen met de levensduur van de accu.
Omdat ik mijn apparatuur wil opladen terwijl ik slaap zou, zonder deze beveiliging, een te diepe ontlading van de accu beslist optreden.
Juist een ontlading met een geringe belasting zoals telefoon, GPS en deergelijke, kan een accu in korte tijd compleet waardeloos maken.

Omdat ik op mijn reis afhankelijk ben van goed functionerende apparatuur mag een dergelijk falen natuurlijk niet kunnen gebeuren.

Hiermee hoop ik duidelijk te hebben omschreven hoe ik mijn tech oplaad waarmee de vraag waarschijnlijk naar tevredenheid is beantwoord.

Zit je ook met een vraag? Die mag je me natuurlijk altijd stellen. Voel je vrij! Doe ik ook!

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s