Belene

Lekker doorpeddelen zo

Danube_at_beleneBelene (Bulgaars: Белене) is een stad in Pleven Province, het noorden van Bulgarije. Het is het administratieve centrum van de gelijknamige gemeente Belene. De stad is gelegen aan de rechteroever van de Donau, in de buurt van de stad van Svishtov.
Met ingang van december 2009, het heeft een bevolking van 8.905 inwoners.
Belene werd uitgeroepen tot een stad in 1964, wat ieder jaar wordt gevierd in de eerste week van september met een markt en culturele evenementen.

De plaats is vooral bekend vanwege de Belene gevangenis (voorheen een concentratie-kamp) op het eiland Belene waar duizenden onschuldige Bulgaren de dood vonden tijdens de communistische dictatuur.

belene-bulgaria-5Ook is het eiland Belene de locatie voor de tweede Bulgaarse kerncentrale, die in aanbouw is, zo’n 7 kilometer ten oosten van de stad. De bouw ervan werd onderbroken in 1990 als gevolg van de ernstige economische crisis die volgde na de val van het communisme in het land. Er zijn plannen om de bouw opnieuw op te starten ter vervanging van de reactoren 3 en 4 in de kerncentrale van Kozloduy, die Bulgarije moest stilleggen als voorwaarde voor EU-lidmaatschap.
De totale capaciteit van de twee reactoren zal naar verwachting 2.000 MW bedragen.

Belene,_BulgariaDe belangrijkste geloofsstromingen in de stad zijn het rooms-katholicisme en de oosterse orthodoxie, met twee rooms-katholieke en een orthodoxe kerk.
De katholieke Kerk van de Heilige Maagd Maria werd gebouwd in 1860, de Oosters-orthodoxe kerk van St. George in 1874 en de katholieke kerk van de H. Antonius van Padua werd gebouwd in 1893.

 

 

MV5BMTM5MDU5ODMyNF5BMl5BanBnXkFtZTgwMTg5MTg2MDE@._V1_Belene was het centrale punt voor de documentaire film “The Mosquito Problem and other  Stories” door Andrey Paounov. De film bevat veel kleurrijke personages uit deze stad, met de nadruk op hun dagelijkse lot, vanwege een kerncentrale, vele loze beloften en de, het hele jaar durende, muggen epidemie.

 

400px-Belene_Island_map.svgBelene Island (Bulgaars: остров Белене, ostrov Belene) of Persin Island (остров Персин, ostrov Persin) is het grootste eiland in de Bulgaarse wateren. Het eiland wordt gevormd doordat de Donau zich splitst in twee takken via het noorden en zuiden ervan. De internationale grens tussen Bulgarije en Roemenië volgt de noordelijke tak van de rivier en dat zorgt dat het eiland Belene deel uitmaakt van het Bulgaarse grondgebied.
Het eiland is 14,5 kilometer lang en 6 km breed; het is gelegen in de Donau, ten noorden van de stad Belene. Het eiland Belene is het op drie na grootste Donau eiland: tijdens een gemiddeld tij heeft het een opppervlakte van 41,078 vierkante kilometer. Tijdens een vloed, staan grote delen van het eiland onder water.

Schermafbeelding 2017-03-31 om 13.29.43
Een schermafdruk uit mijn GPS

Het eiland Belene is een onderdeel van het Belene eilanden complex en het Persina Natural Park, een thuis voor meer dan 170 soorten zeldzame watervogels, zoals de zwarte ibis, dwergaalscholver, kleine klapekster, roodhalsgans en vele anderen.
De flora van Belene eiland bestaat voornamelijk uit wilgen, populieren en espen; er is ook wat bouwland. Het eiland werd gevormd door alluviale sedimenten.

belene2Het eiland is berucht om het voornoemde Belene concentratiekamp dat heeft gefunctioneerd voor de detentie van politieke gevangenen tussen 1949-1953 en 1956-1959. De Belene Gevangenis is nog steeds actief in gebruik als gevangenis in het westelijke deel van het eiland, terwijl het oostelijke deel een beschermd natuurreservaat is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s