De provincie Tulcea

De Donaudelta

Voordat ik de gehele Donaudelta word uit-gedonauteurd wil ik toch nog even van de spaarzame gelegenheid gebruik maken om er een stukje aan te wijden.
Zomaar wat wetenswaardigheden over dit bijzondere stukje paradijs op aarde.

IntroductieActual_Tulcea_county_CoA

Totale oppervlakte: 8499 vierkante kilometer
Aantal steden: 5, waarvan één de gemeente is, Tulcea
Aantal gemeenten: 46
Aantal dorpen: 133

De provincie Tulcea is gelegen in de noordelijke helft van de historische provincie Dobroedzja, in het zuidoostelijke uiteinde van Roemenië.

Overal water

Afbeelding1Aan drie zijden omgeven door water, grenst de provincie aan de provincies Braila en Galaţi in het westen, Oekraïne in het noorden, waarbij de natuurlijke grens wordt gevormd door de Donau, de Zwarte Zee in het oosten, terwijl de enige grens over land naar het zuiden is, waar het grenst aan de provincie Constanța.

Binnen de grenzen van de provincie Tulcea ligt tevens het meest oostelijke punt van Roemenië, Sulina.

De grensovergangen voor zeereizen liggen in Tulcea, met tevens de grensposten bij Ismail en Reni op Oekraïens grondgebied, en Sulina, voor de internationale wateren. Tevens bevindt zich een grenspost op Donaudelta Airport in Tulcea.

De oppervlakte van deze regio vertegenwoordigt 3,56 procent van de totale oppervlakte van Roemenië.

04281013-293904498Tulcea is een van de provincies met het laagste aantal inwoners. Volgens een telling door Bevolking en Huisvesting in 2011, wordt de permanente bevolking van de provincie geschat op 213.083 inwoners, waarvan 99.581 personen (46,7 procent) woont in een stedelijke omgeving en 113.502 personen woont in landelijke omgevingen. De steden van Babadag, Măcin, Isaccea en Sulina hebben een bevolking van minder dan 10.000 mensen. Tulcea is een van de twee provincies die de grootste permanente verlaging van de bevolking kent. Ongeveer 15 procent afname, in vergelijking met de voorgaande telling. Aan de andere kant, is deze provincie gecategoriseerd als een provincie met een groot economisch potentieel, gezien het hoge percentage van de totale bevolking in de leeftijdsgroep van 24 tot 64 jaar oud (57,1 procent), representatief voor het werk, de middelen van bestaan en de economische ontwikkeling. Door de enorme wateroppervlaktes in de provincie Tulcea heeft het de kleinste bevolkingsdichtheid van 25,07 mensen per vierkante kilometer.

Informatie over de etnische samenstelling van de provincie was beschikbaar voor ongeveer 199.000 personen, waarvan 180.496 (90,80 procent) etnisch Roemeens verklaarden te zijn, terwijl andere etnische groepen als volgt werden vertegenwoordigd: Lippovan-Russen – 10.342 personen, Roma – 3423 personen, Grieken – 1181 personen, Oekraïners – 1.083 personen, en Tartaren – 119 personen.

Van de totale oppervlakte van de provincie wordt 40,54 procent (3.446 vierkante km) ingenomen door wetland uit de Donaudelta en de lagune groep Razim-Sinoe in het noordoosten van de provincie. Dit gebied is het eerste biogeografische gebied dat voortdurend uitdijt, als gevolg van de voortdurende afzetting van slib uit de Donau.

De Donau vormt de natuurlijke grens in het westen en noorden, en is daarmee de belangrijkste toegangsweg tot de provincie. In de buurt van de stad Sulina, splitst de Donau zich in drie armen, de Chilia arm, zijnde de meest noordelijke, de Sfantu Gheorghe (Saint George) arm, zijnde de meest zuidelijke (beiden zeer geschikt voor goederenvervoer over water) en de Sulina arm er tussenin. De laatste verzekert de doorgang voor de zeevaart tot het binnenland tot aan de haven van Galaţi voor grotere schepen en tot Braila voor kleinere schepen. Maritieme vracht- en personenvervoer gebeurt via de havens van Tulcea, Sulina, Sfantu Gheorghe, Isaccea, Chilia, Veche en Măcin, met de stad Tulcea als belangrijkste uitgangspunt voor reizen naar de Donaudelta.

Ten zuiden van de Sfantu Gheorghe arm ligt de Razim lagune die de provinciegrens met Constanța vormt, waar deze het Sinoe meer kruist.

De Donaudelta is een van de grootste rivierdelta’s ter wereld, met als gevolg dat het vanwege het grote aantal vogels, insecten, reptielen en vissoorten in 1990 werd uitgeroepen tot een milieu-, ecologisch en vogelreservaat, onder de bescherming en benoeming tot UNESCO-werelderfgoed. De universele waarde van het Donaudelta Reservaat kreeg erkenning door de opname in het universele netwerk van biosfeer reservaten, als onderdeel van “Mens en Biosfeer” door UNESCO in 1970 gelanceerd. In 1991 werd het programma van het Donaudelta Biosphere Reservaat erkend als een wetland van internationale betekenis, in het bijzonder als een watervogel habitat, door middel van het Verdrag van Ramsar.

Noviodunum-Tabula
De stad, Noviodunum XLI, op de Romeinse kaart Tabula Peutingeriana

De geografie van de provincie toont ook Hercynische overblijfselen door de Horst van Dobruja in het westelijk deel van de provincie, waarvan tevens het Măcingebergte deel uitmaakt. De Horst van Dobruja vertegenwoordigt het tweede biogeografische gebied, dat zich als een gewoon plateau presenteert waarin het bestaan van drie biogeografische gebieden wordt bepaald: het steppe gebied, het bossteppe gebied en het bosgebied. Het Măcingebergte ligt in het noordwestelijke deel van de provincie, met de hoogte van heuvels (Pricopanului piek, 476 m), maar door hun steile hellingen en het ruige terrein hebben ze het uiterlijk van echte bergen.

 

In de provincie Tulcea, zijn de wateren vanuit een hydrografisch oogpunt onderverdeeld in twee stroomgebieden: dat van de Donau en dat van de Litorral, en bezetten respectievelijk 71 procent en 29 procent van de gehele provincie. Het hydrografische gebied, met uitzondering van de Donau, is een van de meest compacte van het land, gekenmerkt door korte rivieren die als zijrivieren in de Donau of in de meren uitmonden, die op de grens van de provincie met de Zwarte Zee liggen. De overvloed aan fluviatiele meren (Peceneaga, Balta Traian, Jijila, Gorgonel, Telincea, parches, Somova), delta meren (Furtuna, Gorgova, Merhei, Matita, Tatanir, Lumina, Puiu, Red Lake, Trei Iezere), en kust meren (Razim, Dranov, Golovita, Zmeica, Ceamurlia, Babadag) vormen een belangrijke natuurlijke hulpbron, voor de visserij, de watervoorziening, de communicatie en het toeristisch potentieel.

04281019-293546107De lijst van de natuurreservaten in de provincie Tulcea bestaat, naast de Donaudelta (580.000 hectare), uit: Arinisul Erenciuc (50 ha), Capul Dolosman (125 ha), het  Sacalin Zatoane complex (21.410 ha), het Periteasca-Leahova Complex (4.125 ha), het vatafu-Lungulet Complex (1.625 ha), Raducu meer en Raducu heuvel (2.500 ha), Popina Island (98 ha), Belciug, Potcoava, Rotundu, Nebunu en Bujoarele meer, het Măcingebergte National Park ( 11.152 ha), de Caraorman bossen (2250 ha), Babadag-Codru, Letea (2.825 ha), Beech, het Korum Tarla botanische reservaat, het Agighiol geologische reservaat, het lila reservaat, de Vallei Sheep’s Valley, het Bujorului Hill natuurreservaat, het lila reservaat bij Fantana Mare, Rosca-Buhaiova (9.625 ha), Saraturile Murighiol (87 ha), Secarul Peak.

Ondergronds zowel als bovengronds zijn belangrijke bronnen van grondstoffen gevormd. Ook representatief voor de provincie zijn de landbouwgrond, wijngaarden, boomgaarden, tuinen, weilanden en hooilanden.
De heuvels van de provincie zijn voor een deel bedekt met loofbossen en bevatten tevens de grootste zilverlindenbossen in Europa, welke een belangrijke bron in de bijenteelt en de productie van honing vertegenwoordigen.

04281022-293385545Wat betreft duurzame energie heeft de provincie Tulcea een belangrijk energetisch superieur potentieel in vergelijking tot andere provincies, met name door haar mogelijkheden voor windenergie dat is begonnen met het investeren, bouwen en in gebruik nemen van windturbines in de volgende gebieden: Baia, Valea Nucarilor, Topolog, Măcin, Agighiol, Casimcea, Stejaru, Cerna, Mahmudia, Bestepe.

Een blik op het toerisme in de provincie leert ons dat deze provincie in 2013 circa 4.356 individuele ruimten voor accommodatie kon aanbieden. Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek, heeft de Donaudelta regio in totaal in 2013, met inbegrip van de stad Tulcea, zo’n 80.992 personen, waarvan 22.790 buitenlanders, kunnen huisvesten.

Bron: AGERPRES

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s