Roemenië

Al weer onder een nieuwe vlag

Gisterenavond, vrij laat nog, heb ik nog het volgende op Facebook geschreven.

Volgens mij moest ik maar eens gaan slapen. 
Ben hartstikke moe geworden van het peddelen vandaag.
Heb vandaag dan ook wel 265 kilometer afgelegd. Dat zijn toch geen afstanden?
Inmiddels ben ik al voorbij Cenavoda in Roemenië, en exact bij Kilometerraai 300. Dat houdt in dat er, volgens de officiële telling nog maar 300 kilometer Donau over is.
Mijn teller heeft echter een kleine afwijking ingebouwd omdat ik de Breg (de hydrologische bronrivier van de Donau) heb meegeteld.
Vanaf die bron is de Donau tenslotte 2888 kilometer lang.
Ga vooral door met in deze mate te doneren. Ik peddel heel graag grote afstanden per dag en dit was zo’n dag dat het heel lekker opschiet. Inmiddels hebben we ook nog maar een paar dagen over voordat ik mag vertrekken.

En dan rest mij hier nog verder uit te leggen wat er gisteren dan wel allemaal is gebeurd.

Topdag

Schermafbeelding 2017-04-02 om 22.44.25Gisteren was een van de topdagen voor wat het donaties betreft.
Maar liefst € 265, = is er bijeen gebracht en dat is veel, heel veel geld.
Dit betekent dat ik vanaf het eiland Belene (zo’n beetje halverwege Bulgarije) in één dag ben door-gedoneerd naar Cernavoda in Roemenië. Is dat even opschieten!
Daar ben ik natuurlijk ook heel blij mee. Het is ook nog maar een paar dagen voor de start van mijn Donau Experience. En wat vliegt die tijd. Nog maar 6 dagen, 0 uur, 0 min, 0 sec! Schermafbeelding 2017-04-03 om 08.53.47
En nu ik dit verhaal aan het afmaken ben zelfs nog minder!

Natuurlijk ook omdat ik er de laatste dagen zo intensief mee aan de slag ben.

 • Paklijst nazien en uitzoeken wat werkelijk wel mee moet en wat niet mee kan omdat er een nijpend ruimtegebrek ontstaat nu alle spullen bij elkaar in hun verpakking worden gestopt. Kan het pak (tas) niet waterdicht worden afgesloten dan moet er wat uit. En voor wat eruit moet heb ik geen verpakking voor dus dat kan niet mee. Moeilijk hoor. Telkens moet ik weer denken aan die ene zin:
  “Wat je thuislaat is meegenomen.” Ja, dat klinkt gemakkelijker dan het nu blijkt te zijn. Pfhoehee !
 • Ondertussen komt er natuurlijk ook wat aanloop van mensen die gelezen hebben over je project. Ook die verdienen aandacht en dus een stukje van je tijd. Tijd die allengs slinkt als de sneeuw in een lekker voorjaarszonnetje.
 • Oh ja, dat ook. Het voorjaarszonnetje. Dat wil ik me ook niet ongemerkt door de vingers laten glippen dus ook daar steek ik ook nog wat tijd in om de tuin een beetje op mijn afwezigheid voor te bereiden en een beetje te genieten van haar warmte.
 • Opruimen, veel opruimen van de rommel die ik de afgelopen jaren heb verzameld en nu als waardeloos gebleken goederen naar de gemeentewerf om vernietigd te worden of naar de kringloopwinkel gaan voor een mogelijk tweede of derde leven.
 • De laatste spullen inslaan die ik op mijn reis beslist niet zal kunnen missen. Waarbij ik maar hoop dat ze een plekje vinden in de een of andere verpakking anders blijven ze alsnog gewoon thuis. Het leven van een reiziger is niet meer zo gemakkelijk als vroeger.
 • Deze blog bijhouden en regelmatig stukjes schrijven over wat er allemaal rond mijn Donau Experience gebeurt en waar ik me (virtueel) bevind.
 • En dan natuurlijk niet te vergeten de donateurs bedanken, per email en wanneer mogelijk ook op hun eigen tijdlijn op Facebook. Dat is zo leuk om te doen. Daar krijg ik heel veel positieve reacties op en dat geeft weer een boel energie.

Zojuist bedenk ik, door een eerder gemaakte tikfout, dat ik, in plaats van donateurs, maar moet gaan schrijven als Donauteurs.
Wanneer je daar een mening over hebt mag je onderstaand bij ‘Geef een reactie’ een berichtje achterlaten zodat ik een indruk krijg of jullie hier voor of tegen zijn.

En dan ben ik nu dus al weer aanbeland in Cernavodă (Roemenië).

Cernavodă is een stad in de provincie Constanța in Dobroedzja in Roemenië met ongeveer twintigduizend inwoners. Als Axiopolis werd het door de oude Grieken in de 4e eeuw v.Chr. gesticht als een handelspost met de Daciërs. De naam van de stad betekent ‘zwart water‘ in de slavische talen. Danube-Black_Sea_Canal

De stad vormt het startpunt van het
Donau-Zwarte Zeekanaal.

Aan het eind van mijn heenreis hoop ik erin te slagen om met behulp van een welwillende binnenvaartschipper, over dit kanaal terug over de Donau stroomopwaarts mee te mogen varen.

 

 

500px-Canalul_Dunare_Marea_NeagraBij voorkeur natuurlijk naar Nederland.
Met dit soort schepen is er voor mijn bootje vast wel een plekje te vinden.
En dan kan ik zelf best kamperen in een van de grote zandbakken.

 

 

 

Centrala_Atomica_Cernavoda_01Ook staat er de kerncentrale Cernavodă die in ca. 20% van de totale Roemeense elekticiteitsvoorziening voorziet.


Het besmette afval van Saligny

De inwoners van Saligny, een dorp op een steenworp afstand van de centrale, maken zich grote zorgen over de komst van een ondergrondse opslagplaats voor radioactief afval: zij vrezen voor de gevolgen van een potentiële kernramp.
Ik ben bang dat ik stralend terugkeer naar Nederland. Misschien zelfs wel verlicht!

Cernavodă kwam in 2006 ook nog in het nieuws door een melding van het H5N1-virus (vogelgriep).

Diffusion_cuivreVanwege plaatselijke vondsten uit de kopertijd is de Cernavodăcultuur benoemd.

 

 

 

 

63291718-anghel-saligny-brug-overspant-de-donau-bij-cernavoda-roemenia--wanneer-u-klaar-bent-in-1895-werd-hetHet meest in het oog springende bouwwerk is ongetwijfeld de gigantische spoorbrug over de Donau, gebouwd door Anghel Saligny, (1854-1925), een Roemeense ingenieur, het meest bekend vanwege het ontwerpen van deze Feteşti-Cernavodă spoorbrug (1895) over de Donau, de langste brug van Europa in die tijd.

De oorspronkelijke genaamde Koning Karels Brug (later werd deze omgedoopt tot Saligny Brug ter ere van haar ontwerper en bouwheer Anghel Saligny) werd gebouwd tussen 1890 en 1895 ten behoeve van de spoorlijn Boekarest en Constanța.
Hij ontwierp tevens de opslagfaciliteiten in de zeehaven van Constanţa, een van de vroegste voorbeelden van gewapend beton architectuur (Silo’s) in Europa.

Inmiddels ligt er al een nieuw, modern vervangend exemplaar naast dit prachtige bouwwerk waardoor deze buiten bedrijf is gesteld.

638713a0-d5f4-012d-8255-001ff3cf7282Indertijd heeft men deze brug op een postzegel van 10 Lei afgebeeld.

 

 

 

Schermafbeelding 2017-04-03 om 11.14.52Inmiddels ben ik al weer heel wat uren verder wanneer ik dit bericht af heb en heb ik ook al weer een aantal donauties mogen ontvangen.

Daarvoor ben ik alle ‘Donauteurs’ heel erg dankbaar.

Genoeg stof al weer om te gaan uitzoeken waar ik nu weer ben terechtgekomen en een verhaal te maken over die plaats.

One comment

 1. Hoi Willem,

  Mooi verhaal weer voor alle volgers en Donauteurs, missschien dat je de eerste dagen in Duitsland nog even een klein oponthoud zult hebben door aanhoudende “droogte”(, maar dan heb je ook weer wat meer tijd om je blog aan te vullen :)!

  Nog even en je kunt door peddelen naar de Zwarte Zee.

  Groet,
  Martin

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s