De Donaudelta in

Bratul Sfântu Gheorghe

HB_grafik
Nafâru, in de linker delta arm

Vandaag breng ik door in de Bratul Sfântu Gheorghe ofwel de Sfântu Gheorghe arm van de Donau. Op dit virtuele traject heb ik bewust voor deze arm gekozen omdat deze het langs is, het mooist is en de meeste gelegenheid biedt om enige kreken in te trekken om zodoende geheel op te gaan in  de overweldigende natuur van de Donaudelta.

 Nufăru

Het plaatsje waar de laatste ‘Donauteur’ me heeft geplaatst stelt op het eerste gezicht niet veel voor. Het onderstaande geeft weer wat WikiPedia ervan te schrijven weet.

ROU_TL_Nufaru_CoANufăru is een gemeente
Coördinaten        : 45 ° 09’N 28 ° 55’E
Land                      : Roemenië
Provincie              : Tulcea County
Samengevoegde
dorpen                  : Ilganii de Jos, Malcoci, Nufaru, Victoria
Overheid              : Burgemeester Gavrilă Tincu (sinds 2004)
Gebied                   : Totaal 57,67 km 2 (22.27 sq mi)
Bevolking (2002) : Totaal 2427 • Dichtheid 42 / km 2 (110 / sq mi)
klimaat                  : Cfa (Humid subtropical climate)Website http://www.cjtulcea.ro/judet/nufaru.html (Roemeense)

zona_arheologica_nufaru_km_104Nufăru is een gemeente in de provincie Tulcea, Roemenië. Het was voor een korte tijd de hoofdstad van het oude Kievse Rijk*), Perejaslavets, en de naam was Prislav tot 1968. Het is samengesteld uit vier dorpen: Ilganii de Jos, Malcoci, Nufăru en Victoria (voorheen Pârlita).

*) Het Kievse Rijk is een vroegmiddeleeuwse voorloper van het huidige Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland en had als centrum de stad Kiev. Het land is ook wel bekend als het Kievse RusRijk van Kiev of het Grootvorstendom Kiev.

Beter kijken

Wanneer je echter je eerste indruk voorbij laat drijven en wat beter gaat kijken en zoeken naar wat het plaatsje dan wel zou kunnen voorstellen dan ziet het er al een stuk interessanter uit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZo is er een alleraardigst overzetveer, een pontje, of hoe je het noemen wilt, op z’n Roemeens. Dat is best eenvoudig en met heel veel inventiviteit in elkaar geknutseld.
Maar het doet waar het voor bedoeld is: het zet mensen en zelfs auto’s over de Donau. De doelstelling gaat hier nog boven de aanblik en dat is een heerlijk beeld in de moderne wereld zoals wij die gewend zijn. Het kan dus minder.

 

NufâruOok zijn er enige onderkomens die een uitnodigende aanblik tonen. Zo uitnodigend zelfs dat ik me nu al kan voorstellen dat een van deze “Pensiunea” mij wel als gast mogen verwelkomen. Het zijn stuk voor stuk bouwsels die me aanspreken in elk geval.
Van sierlijke eenvoud en zonder meer pitoresk gelegen, waarvan de eerst op de foto me wel de meeste moeite zou opleveren om aan wal te geraken.
Zal ik dan toch maar een anker meenemen?

Casa Nechita
Nufâru_3Dit spreekt mij het meest aan de ligging maar vooral ook door de lage wal en dus de zeer goede in- en uitstap mogelijkheden.

 

 

 

 

Nufâru_4

Pensiunea
Ziet er leuk uit en via de trailerhelling kom ik wel boven met mijn kano op het karretje.

 

 

 


BiciclettaZwart kantje

Ook ontdekte ik ook een zwarte kantje aan dit leuke plaatsje, maar dit zal in de gehele Donaudelta mogelijk hetzelfde beeld te zien geven. Door de gebrekkige werkgelegenheid namelijk in dit, toch wel heel arme, deel van Roemenië, kom je ze steeds vaker tegen, de betive (bețivan), ofwel de ellendige dronkaard.

Nu zie je die overal wel, geen land blijft ervan verschoond. Dronkenschap is een eerzame staat waarin men zich mag bevinden en ook helemaal niet zo’n groot probleem wanneer het een dronkenschap betreft vanwege feestelijke aangelegenheden. Dan verhoogt het, in vele gevallen, de sfeer en gezelligheid. Dat is algemeen bekend en vaak wordt er na een gezellig feestje, bruiloft of partijtje nog gezellig even nageroddeld met uitspraken als: “Zo, die was me toch dronken man. We hebben ons kapot gelachen.” Wie herkent dit niet? Dronkenschap en lachen behoren nu eenmaal bij elkaar als een dooier in een ei.

De betive (bețivan)

Hoeveel filmpjes en foto’s ik echter van de onvervalste Roemeense “betive” ben tegengekomen, dat kent zijn gelijke niet. Het is werkelijk te zielig voor woorden. Mensen die voor hun verdriet zich een stuk in de kraag drinken als de gehele provincie Tulcea. Het enige wat ik kan bedenken is dat alles tijdelijk is en aan alles komt een eind. Zelfs een het zielige leven van een “betive”. Slechts dan komt aan zijn/haar lijden een einde.
Wat zou het mooi zijn wanneer Europa, na alle kinderziekten en groeistuipen, toch blijkt te kunnen en dat we,met z’n allen, door verregaande nivelering van inkomens en omstandigheden, deze vorm van ongezonde, zichzelfverachtende dronkenschap het hoofd kunnen gaan bieden door te zorgen dat ook deze mensen een respectabel bestaan kunnen opbouwen en een gelukkig leven kunnen creëren zonder dat ze uit pure ellende en zelfverachting naar de fles behoeven te grijpen. Om maar zoiets te zeggen als:

“Eén Europa, de natie van levensgenieters en gezelligheidsdrinkers.”

2 comments

  1. Met meer minsen minder werken en overeenkomstig minder loon. Goed verdelen. Het lijkt wel terug naar het communisme maar dat is niet wat ik bedoel. Het moet meer om de mensen gaan en minder om het geld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s