Donaureizigers

Gisterenavond, zaterdag 22 april, loop ik bij een stuw te verkennen hoe ik de volgende dag te werk zal gaan bij het overdragen. Het bogon al behoorlijk te schemeren en voor mij stond vast dat ik hier de nacht zou doorbrengen en morgen nog wel beter zou kijken. Ik kon nu niet echt voldoende meer zien. Dus loop ik terug op m’n pad en pardoes loop ik een fietser tegen het lijf. Hoewel, fietser, is een fietser die zijn fiets begelijd een fietser of een wandelaar met een fiets aan de hand. Blijkt deze jongeman ook op weg naar de Zwarte Zee, net als ik, alleen met de fiets. Nadat we ons hadden voorgesteld hebben we besloten om maar een gezamenlijk kampje te maken. Wel zo gezellig. Gauthier, want zo heet hij, was 22 en woont in Cocrou in België. Hij had tussen zijn studie een maand of drie vrijaf genomen om zijn droom te fietsen. Hij had ook geen vastgestelde agenda maar moest wel op een bepaald moment in Boedapest zijn want daar had hij afgesproken met z’n vriendin. Verder geen agenda. We voelden ons meteen verwant. Gauthier heeft een kampvuur gemaakt en daar hebben we beiden onze maaltijd op gekookt. Dat was heel leuk om zo eensgezind samen aan de slag te zijn. Vanmorgen wilde hij me beslist helpen om mijn spullen over te dragen en in mijn boot te helpen. Dit was een zeer welkome hulpvaardigheid want deze inzetplaats was een van de lastigste tot nu toe. Toen we alles in de boot hadden geladen hebben we gegevens uitgewisseld, foto’s gemaakt, elkaar een voorspoedige en geslaagde reis gewenst en afscheid genomen. Een hele prettige ontmoeting met een heel relaxte en gezellige jongeman. Vaarwel, sorry fietswel, Gauthier!

Waar we de kano te water konden laten stond niet veel water. Moest regelmatig lopen en op een gegeven moment heb ik zelfs de rubbermat uit de kano, ter bescherming, onder de boot moeten leggen om de boot te behoeden tegen de scherpe randen op de stroomversnellingen. Dan trok ik de kano met gemak over het gladde rubber en beschadigde de bodem niet zo erg. Vindingrijkheid is belangrijk voor een Donaureiziger. Toen er op een gegeven moment meer water kwam, waar dat toch vandaan komt, was er ineens ook heel veel. Verschillende stuwen, die als onbevaarbaar werden aangegeven kon ik met een vaartje van 16,5 km/u nemen. Het water spatte op en over de boot en ik werd nat. Maar dat gaf niks. Het was leuk.  Na een aantal van deze hindernissen kwam er een veel kleinere die ik een beetje heb onderschat daardoor en ook de verkeerde zijde van de stroom gekozen. De kant die ik koos had een prachtige flow maar er waren ook overhangende takken. Daar zou ik wel uit kunnen blijven schatte ik in. Neen hoor. Recht op de bomen af en, bukken, er onderdoor. Pijlsnel ging het tot er rechts van me een dikke boomstam of tak net boven de waterspiegel uitstak. Boem. Er bovenop. Onbalans. Schuin wegtrekken. Van de takken afblijven. Alles schoot door m’n kop maar ik kon toch niet voorkomen dat ik een bak water schepte. Dat was jammer maar de plek waar ik me op dat moment kon stilleggen was precies bij kilometerpaal 2661 en dat vond ik dan wel weer grappig. Een eerste controle leerde me dat ik niets kwijt was geraakt maar het vlaggemastje met de fiere Nederlandse vlag was geknakt door de heftige aanraking met de takken. Verder geen schade alleen een dertig liter water in de boot. Net voldoende om heel veel spullen kletsnat te maken. Het enige wat er nu voor me opzat was de spullen op de kant te zetten en uit te spreiden in de zon zodat het weer droog werd. Letterlijk alles wat niet waterdichte verpakking zat was doorwaternat. Zelfs de spullen in de SeaToSummit bags met rolsluiting waren enigszins nat. De gehele wei op de oever lag vol met mijn zooi. De boot leeggeschept en die blijft leeg tot morgen. Ik heb m’n tent opgezet en blijf hier slapen. Dan kan ik morgen op m’n gemak en met vernieuwde energie weer alles inladen. Dat zal ik tenslotte nog wel vaker moeten doen deze reis. 

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s