Tegenslag

Soms zit het mee en soms tegen

Vandaag, na een verplichte droogsessie op een weide bij Hundersingen, pas laat weer kunnen gaan varen. Eenmaal op het water ging het echter heel lekker voort. Water en stroming genoeg. Stroomversnellingen goed te doen tot Binzingen. De stroomversnelling daar ziet er verleidelijk uit maar telkens wanneer ik een mooie lijn denk te zien ontwaar ik een rotsblok op m’n pad. ​

​​Wel tien keer heb ik vanuit diverse hoeken gekeken. Uiteindelijk heb ik bedacht dat overdragen weliswaar vermoeiend maar lang niet zoveel potentieel gevaar oplevert. En wat denk je? Ik loop een paar mensen (een stel en al op leeftijd) tegen het lijf, maak een praatje en ze vragen spontaan of ze me mogen helpen met overdragen. Natuurlijk zeg ik geen nee al vraag ik wel of het niet te zwaar voor ze zal zijn. Ze willen het toch proberen. Wij aan de slag en zowaar het ging. We kregen de zware boot op de kanokar en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Op het moment dat we, om van start te kunnen gaan, iets naar links moesten sturen braken twee buizen van de kar, als waren het lucifershoutjes, af. Daar lag nu de gevelde kar met de kano nog boven op zich. Met opnieuw veel moeite tilden we de boot weg. De kar was een zielig hoopje verwrongen buizen. Ook een wiel stond scheef. Triest. 

Het echtpaar Ehl, zo heten ze, bood aan om met de kar naar een handige metaalbewerker in hun dorp te gaan om te kijken of hij een oplossing kan bieden of een alternatief kan bedenken. Tot die tijd wacht ik hier maar af op wat er komen gaat. Ik heb nog wel geprobeerd Georg van TC Hausen te bellen maar die was kennelijk niet thuis. Jammer die had er vast iets op geweten. 

Zal nu wel de nacht hier moeten doorbrengen verwacht ik. Misschien nog wel meer nachten, ben ik bang. 

Momenteel kan ik nog helemaal niets bedenken. Misschien heb ik teveel vertrouwen gehad in de draagkracht van m’n karretje. Had misschienvoor mijn reis was begonnen gewoon een nieuwe moeten aanschaffen. Daar heb ik nu echter niets aan. De grote ofwel hamvraag is nu hoe kom ik zo snel mogelijk aan een kanokar die sterk genoeg is om mijn bootje, beladen circa 80 á 100 kilogram, te torsen.

Misschien komt mijnheer Ehl vanavond wel met een oplossing. Dat zou natuurlijk helemaal te gek zijn. We wachten het maar geduldig af.

Verrassing!

Het is half zes. Precies volgens afspraak is mijnheer Ehl terug met zijn zoon, het gerepareerde karretje en het drinkwater waarom ik had gevraagd. Heb dus zojuist mijn karretje gerepareerd teruggekregen.  Ik kan het nog maar amper geloven. Provisorisch gerepareerd maar het lijkt mij sterk genoeg. Drie nieuwe spanbandjes erbij en ik denk dat hij het wel weer een lange tijd kan uithouden. Maar ja, dat dacht ik van die eerste constructie ook. Kosten? Hij wilde er helemaal niets voor hebben. Hij vindt dat mensen elkaar meer moeten helpen in de wereld. Dat is toch lief? Zijn zoon bracht het water mee waar ik om had gevraagd. Super hé!

Heb ik als reiziger over de Donau al zo veel hartelijke, fijne en vriendelijke gastvrije mensen mogen ontmoeten dat ik er helemaal gelukkig en zelfs een beetje emotioneel van word.

Wat je met elkaar doet, heb je voor elkaar.

Bivak

Heb ik een mooi plekje voor mijn bivak gevonden en ben net begonnen met rijst koken. Komt er een man aanlopen met een klein meisje op een loopfietsje en een poedeltje. We zeggen gedag en hij verteld dat hij goed Duits spreekt maar spreekt vervolgens kennelijk het liefst Engels wat zo te horen ook niet de taal is waarmee hij is opgegroeid. Blijkt het een Bulgaarse man met een van z’n drie dochters en een zestien jaar oud poedeltje. Hoe vindt je dat. Ik vertel van mijn plan en daaruit blijkt dat Bulgarije ook een land is waar ik doorheen zal varen. Vond hij geweldig natuurlijk. We praten wat over de grote verschillen in Europa, veel rijken maar ook heel veel arme mensen. De verschillen blijken in Bulgarije ook enorm. De rijken stelen daar van de armen. En de armen gaan vervolgens stelen omdat ze nu eenmaal ook hun gezin in leven moeten houden. Hij waarschuwt me daar ook voor. Al is dit wat jij bij je hebt het enige wat je op de wereld bezit. Ze zullen het van je stelen omdat zij denken dat jij nog veel meer hebt dan zij, Pas daarvoor op en ik beloof het hem. 

Zie het flesje bier op de kano
Ivu is zijn naam bleek na het voorstellen wat zoals gebruikelijk pas lijkt te gebeuren wanneer je overeenkomsten schijnt te hebben. Ivu had een biertje in de hand en ik vroeg of hij dat hier in de buurt had gekocht. Hij haalde zijn rugzakje van de rug en trok er een biertje voor me uit. Nazdrovj klonk het en we dronken gezellig samen ons bier.  Hij verteld dat hij drie maanden geleden hier in Binzingen een huis heeft gekocht en dat iedereen hem thuis voor gek verklaarde. Hij zegt wanneer je iets wil moet je ervoor gaan en het realiseren. Ik ben het volledig met hem eens. 

Het gaat al flink schemeren en zijn dochtertje geeft aan dat ze naar huis wil. We beëindigen dan ook ons leuke gesprek en hij duikt nogmaAls in z’n rugzak en diept er nog een biertje voor me uit op. “Op één been kun je niet lopen, zeggen wij in Bulgarije!” Ik bedank hem hartelijk en met een warme omhelzing nemen we afscheid. Zijn dochter een handje en ze zegt: “chiao” en geeft een kushandje waar we nog even samen hartelijk om lachen. 

9 comments

  1. Je komt al in de buurt van Ulm, Willem. Daarna zul je merken dat er betere voorzieningen zijn bij de overdraagplekken: sluizen, glijgoten en zelfs kanokarren, die niet stuk zijn te krijgen. Verblokkingen kom je daarna niet meer tegen. Nog even en je ziet de torens van de kathedraal al!

    Liked by 1 persoon

  2. Ongelofelijk dat jij iedere keer weer geweldige lieve maar vooral behulpzame mensen tegen komt. Je snapt eigenlijk niet waarom er zoveel ellende op de wereld is……… We kunnen blijkbaar toch wel normaal met elkaar omgaan. Jij treft elke keer wel de goede. Top.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s