Esztergom (Gran)

Zaterdag 17 Juni. Het heeft vannacht geregend maar tegen het ochtendgloren hield het op. Vandaag ga ik naar Esztergom.

Esztergom stond aan de wieg van de staat Hongarije. In de 10e eeuw werd hier István I geboren. Hij verenigde alle magyaarse clans en stichtte Hongarije.

Dit stadje bleef tot 1256 de hoofdstad. De in 1083 samen met zijn zoon Emmerik heilig verklaarde koning István richtte er een aartsbischopszetel op.

Paus Silvester II erkende István in 1001 als eerste Christelijke koning en gaf hem een gouden kroon bezet met juwelen, een zegebrief en een apostolisch kruis.

Ter herinnering aan de kroning is een monumentaal beeld naast de basiliek geplaatst.

Eerst ga ik op zoek naar een geldautomaat want hier heerst de Forinth (HUF) en niet meer de €uro. Blijkt dat ik een automaat heb getroffen die een slechte wisselkoers geeft en rekent me € 12,03 teveel voor HUF 50000. Dat is balen maar m’n eigen schuld. Dan moet je tevoren onderzoeken wat de koers is en niet achteraf.

Ook heb ik niet het advies opgevolgd van de mensen die ik gesproken heb omdat ik ze heb aangeboden een foto van ze te maken waarop ze alle vier staan. Hun twee kinderen waren in uniform en ik heb ze naar de reden gevraagd omdat er heel veel kinderen, van klein tot wel achttien jaar of zo, in uniform liepen. De meisjes in een soort matrozenpakje en de jongens in driedelig marineblauw. Het was vandaag de laatste schooldag en alle kinderen hebben deze dag, die feestelijk wordt gevierd, hun rapport ontvangen. De school heeft kinderen vanaf kindergarten tot aan zo’n achttien jaar (hoge school), zo’n achttienhonderd in getal. Geen wonder daarom dat ik zoveel uniformen zie.

Na de geldautomaat slenter ik door de stad en in een traditioneel café neem ik een lekkere koffie

Amiricana met truffelgebak. Wanneer ik daar op het terras zit raak ik aan de praat met een aantal Oostenrijkse Donaufietsers. We gaan dezelfde kant op.

Opeens sirenes, heel veel sirenes. Politie met auto’s en motoren, zeker twintig stuks. Daarna een oorverdovend lawaai, lawaai van misschien in totaal wel

2:11 van meer dan vijf minuten. Voor de echte liefhebbers. 

twee á driehonderd motorfietsen, scooters etc. antiek, oudjes en gloednieuw, alles door elkaar.

Royal Enfield 500

Omdat alles door de politie was afgezet liepen er veel mensen te hoop. Dat gaf voor de rijders een extra stimulans om te toeteren, veel gas te geven en dergelijke lawaai veroorzakende maatregelen. Zei ik al oorverdovend, het was nog luider en het leek niet op te houden.

De rust keerde pas weer nadat de laatste politie auto de stoet afsloot en iedereen weer mocht doorlopen. De rust niet toen teruggekeerde is bijzonder. Normale stadsgeluiden klinken nu veel minder luid.  De stad fluistert. Fluistert als een oude maar ook als een niet bijzonder goed onderhouden stad met wel een groot aantal musea en natuurlijk de Basiliek van Esztergom, de grootste kathedraal van Hongarije, die tot in de puntjes wordt verzorgd, en juist piekfijn worden onderhouden danwel gerestaureerd. Natuurlijk ga ik niet alle musea en bezienswaardigheden bezoeken maar de basiliek bezoek ik redelijk uitgebreid.

Tijdens mijn bezoek is er een trouwerij in de basiliek.

De vader geeft zijn dochter zomaar weg.

Op het bordes, rond de koepel waarvan de hoogte 72 meter bedraagt, waag ik me niet want dat is me te hoog boven de Donau en er staat ook veel te veel wind, naar mijn zin, om je op zo’n grote hoogte te begeven. Mijn hoogtevrees, op door mensen gebouwde objecten, doet daar misschien ook nog wel enigszins aan mee.

Al met al weer een hele mooie dag toegevoegd aan mijn reis. Het mag dan bewolkt zijn, de temperatuur is, ondanks de stormachtige wind, best nog behaaglijk. Om een uur of drie ga ik wat eten bij Anonim Vendéglö. Daar heb ik een lekkere bruine bonensoep en een Beef Tenderloin “Stroganoff”, weggewassen met een biertje. Ook dit was weer een heel lekkere maaltijd. Of ik vanavond nog ergens wat kleins ga eten weet ik nog niet. En wat denk je? Tijdens een beetje ronddwalen door de stad kom ik op een plek waar men druk is met het voorbereiden van een straatfeest, een BBQ straatfeest. Met live muziek. Ik drink er een biertje een vraag of iedereen welkom is. En ja hoor, er moet gewoon per gerecht of drankje worden afgerekend en iedereen is welkom. Om een uur of acht zou de muziek beginnen dus ik zorg dat ik ruim op tijd aanwezig ben. Een biertje en een portie spareribs, van werkelijk top kwaliteit, gingen vlot in. Het wachten op de band duurde me eigenlijk te lang maar ik heb het volgehouden en heb ze een paar nummers horen spelen.

Het was er zelfs zo gezellig dat ik er nog een biertje bij heb genomen.

Toen werd het me te koud. De hele dag al staat een stevige wind en nu de avond valt wordt het wel erg fris en ik heb nu eens niet mijn fleecevest maar een heel dun regenjack aan en dat helpt niet tegen de kou. Daarom ga ik op mijn gemak teruglopen naar de camping en kruip daar lekker in m’n knusse tentje. Het lopen door de stad was vermoeiend en ik ben blij dat ik nu kan gaan liggen. Het zal wel niet meer lang duren eer ik in slaap val, denk ik. Het is de slotte al bijna half tien. Bedtijd! Van alle kanten, zelfs  vanuit Slowakije (de overkant van de Donau) hoor ik muziek.

Zondag 18 juni. Vandaag is het vaderdag en ik heb besloten om vandaag nog hier te blijven. Het is lekker weer en misschien ga ik straks nog wel even in Slowakije kijken. Daarvoor hoef ik maar net de brug, Most Márie Valérie, over te steken en volgens de huismeester van de Kanoclub heeft het stadje in het centrum een leuke straat met allemaal kroegen en restaurantjes. De naam van de stad is Štúrovo. Vanaf deze kant van de Donau laat de  basiliek van Esztergom zich ook van haar beste kant zien.

Hoe verrassend is mijn reis. In Štúrovo kom ik om kwart over teee al aan bij een quasi middeleeuws, restaurant, Sir Percival genaamd. De bediening loopt in middeleeuwse Kledij met een modern tintje en het bier wordt geserveerd in een aardewerkbeker. De servetten en het met rood garen afgewerkte vingerdoekje van ruw linnen in primitieve afwerking. Op de achtergrond speelt klavecimbelachtige muziek en meer van dergelijke, oud instrumentalistische klanken. Ik waan me nu inmiddels al een zevenhonderdveertig jaar terug in de tijd. Wanneer de soep in een grote bol brood wordt geserveerd blijkt dat het vermeende servet een slabbe is die de serveerster mij omknoopt. De uiensoep smaakt me bijzonder goed en ik zit er fraai bij met mijn slabbetje om. Een biertje smaakt tevens meer bijzonder uit zo’n kroes of beker. En een toiletbezoek kan er voor sommigen in een catastrofe eindigen. Mijn reis heeft inmiddels al zoveel bijzondere momenten en belevenissen opgeleverd en telkens weer blijf ik me erover verbazen dat er keer op keer weer wat bijzonders gebeurd. Reizen bezorgt je een bijzonder leven. Misschien ook wel omdat de oevers van de Donau al zo’n enorm rijke en roerige geschiedenis kennen. Het hoofdgerecht is echt geweldig. Helemaal echt uit de riddertijd. Een grote homp vlees met een kroon van half uitgebakken spek erop. Gegarneerd met een salade waar ook stukken appel en radijs in verwerkt waren. Echt grote jongens eten, Sir Percival.

Salute to you my valuable wayfarer! No doubt you have made a long journey to come visit our humble abode, where we welcome you to dine by our traditional mores and manners.

In the time of King Arthur, sir Percival passed through this land and left a legacy that would continue for generations. In the year of our Lord 1278, when valiant nights gathered around the round table, Sir Percival returned from a visit to Persia (Persi-var in Persian means, hands of Persia) and met a beautiful young maiden named Blanchefleur (locally Blanche), Who enchanted him for ever.

Sir Percival admired not only her beauty, but also her exquisite cooking. Her secret recipes, Lost for centuries, we know re-creates to bring to your table, my Lord, in order to return you do as it was in twelvemonth, 1278. Feel yourself here blissful and let yourself be served by our servants . .
De geschiedenis van Sir Percial zoals die op de menukaart is weergegeven.

Eten, goed eten, heeft niet alleen met smaak maar ook met presentatie en fantasie te maken om succesvol te kunnen zijn. De entourage prikkelt de geest en zet alle zintuigen aan het werk om het eten optimaal te laten smaken.

Na het eten besluit ik om naar het Vádaz Thermal Resort (gahttp://www.vadas.sk/index.php/en/) te gaan, dat is in de buurt en werd me aangeraden door de huismeester van de kanoclub. De tijdsblokken lopen per vier uren, van vijf tot acht uur voor mij dus. Dat betekent een klein half uurtje wachten. Geen probleem, niets wat de tijd zo goed dood als een biertje. Eenmaal in het thermaal bad blijkt dit mega groot en het wordt geroemd als het beste thermaal bad van Slowakije. Waar je ook maar kijkt zie je gigantisch grote baden met temperaturen van 32-36 °C. Overal in het water wordt lucht ingepompt en op al die plekken liggen mensen te pruttelen. Dik en dun, oud en jong, alles door elkaar.

Het is eigenlijk maar een vreemde vorm van vermaak.

En ik, ik pruttel ruim anderhalf uur mee maar dan word ik al gaar. Mijn huid valt bijna op de grond wanneer ik uit het bad stap. Gelukkig heb ik geen handdoek want wanneer ik nu zou gaan wrijven denk ik dat ik ga lijken op de lichamen van “Body Worlds” waar je alle vaten van het lichaam ziet zonder huid.

Wanneer ik terugloop kom ik weer langs een van de vele ijssalons en kan de verleiding niet weerstaan. Lekker smikkelend loop ik verder. Kennelijk is het hier lavendel dag. Er zijn allerlei kramen met lavendel producten. Er wordt ook een beetje live muziek gemaakt.

Het valt me op dat in Slowakije, ’s avonds veel meer mensen op straat zijn, dan in Hongarije. Dit zou mogelijk wel plaats gebonden zijn maar hier zie ik duidelijk verschil. Toen ik over de brug en dus weer in Esztergom (H) was probeerde ik op een terras nog een biertje te pakken maar het was al gesloten. Het was nog maar net zeven uur geweest. Natuurlijk jaag je dan de mensen van de straat. Maar het kan ook best andersom zijn. De mensen blijven thuis en daarom gaat de horeca ook vroeg dicht. Veel gezelligheid op straat is er in Esztergom dus niet. Het barbecuefeest van gisteravond was echt een uitzondering en werd ook niet heel druk bezocht, ondanks de moeite die men had gedaan.

Dan maar naar de kanoclub gelopen en daar een lekker koel biertje gepakt na eerst een lekkere kop koffie te hebben gezet en gedronken. Dat doet den burger goed. M’n oprit in de ondergaande zon, wat wil je nog meer. Weer even WhatsApp contact met thuis. Die zitten met ze allen gezellig aan de barbecue. Gelukkig hebben ze er ook goed weer bij. Leuk hoor zo af en toe even contact te hebben. Dat voelt dan zo dichtbij, en dat is het daardoor natuurlijk ook.

Vervolgens ook al mijn technische apparatuur weer aan het infuus (de accu) gelegd. Dat moet je natuurlijk ook bijhouden anders is het over en uit met de communicatie.

Morgen vaar ik weer door. De weersvoorspellingen zijn goed en de wind is enorm afgenomen. Daarom weer bijtijds naar bed zodat ik lekker uitgerust morgen mijn spullen kan pakken en het water hier op kan. Nog een mooie zonsondergang cadeau gekregen ook.

Twee dagen, drie nachten, was mij lang genoeg voor deze twee steden, Esztergom en Štúrovo.

4 comments

 1. Ik heb uw beschrijving heel leuk gevonden, ik ben namelijk in Esztergom geboren, en in de baziliek getrouwd 50 jar geleden, dus volgende maand zijn we 50 jaar getrouwd.Op de camping zijn we ook heel vaak geweest en heel veel kayak en kano avoturiers ontmoet, ook rivier afwaarts gevaren.
  Over Sturovo klopt het allemaal,ik wens u heel veel plezier en avontuur tijdens uw 6 maanden en goede gezondheid.

  Zsuzsi de Jong

  Liked by 1 persoon

 2. Hallo Willen,

  Mich freut es immer wieder zu sehen, wie gut Du voran kommst! Und immer wieder das leckere Essen, da werde ich ganz neidisch! Jetzt ist dann ja bald Budapest an der Reihe.
  Übrigens, genau so eine Royal Enfield wie auf Deinem Bild habe ich auch.

  Viele Grüße, weiterhin gutes Gelingen und immer eine Hand breit Wasser unter dem Kiel.

  Uwe

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s